Bra initiativ SD

Läste här i veckan en artikel i hallands nyheter om att SD vill införa att män mellan 40-74 år kallas till kontroll för prostatacancer. Det tycker jag är ett mycket bra initiativ ifrån SD, det är det enda parti hittills som ens har brytt sig om att ens nämna någonting om det. Varför finns det inga andra partier som tar upp det? Är inte frågan tillräckligt viktig? Prostatacancer är den vanligaste cancer formen men inte alls lika uppmärksammad som bröstcancerfonden. Hur många vet att man kan köpa det blå bandet och stödja prostatacancer fonden? det handlar alltid om bröstcancer, Visst det är hemskt det med.. men tycker att dom borde ägna minst lika mycket tid att vända folks blickar mot prostatacancern. Bröstcancern har det rosa bandet, bröstcancergalan och massa sånt jippo medans vad har prostatacancern som lyfter fram det problemet i ljuset? Jo det blåa bandet, som inte många svenskar ens vet om att det finns.
Dom vill att männen i åldersgruppen kallas och erbjuds PSA- metoden ( ett blodprov tas och man upptäcker cancern långt innan den visar sig på andra sätt). Man vill att dom kallas minst vartannat år och att det kostar lika mycket som mammografi. Tycker det är bra gjort att SD att lyfta fram det problemet i rampljuset så att folk kanske inser att det är inte bara bröstcancer som behöver göras nått åt, utan att det finns andra former av cancer som skördar minst lika många liv eller mer per år som bröstcancer.


Fakta

Sveriges vanligaste cancer

Cancer i prostatan är den vanligaste cancerformen i Sverige. Runt 9 000 fall upptäcks varje år och cirka 2 500 män dör av sjukdomen.

Nästan alla drabbade är över 50 år, hälften över 70. Av de som är över 80 år har hela 80 procent en tumör – men de flesta dör med den och inte av den.


Taget ur artikeln ur Hallands Nyheter 3/2-2011


Länk till artikeln:

http://hn.se/nyheter/halland/1.1108071-sd-vill-kalla-till-kontroll-av-prostatacancer


RSS 2.0